Miss Site

Sökoptimering – Vem är din konkurrent?

2015-08-12 — by admin0

main

Miss Site

Sökoptimering – Vem är din konkurrent?

2015-08-12 — by admin0

Idag har vi en gästpost av Johannes Berg som förklarar vad dina besökare söker efter innan de till slut slår ner på din sajt. Johannes driver två sajter om sökmarknadsföring och sökoptimering.

I tidigare inlägg skrev vi  om hur du hittar de keywords dina besökare använder, och idag ska vi se hur du analyserar dina konkurrenter. Att analysera sina motståndare gör att man på ett lättare och tydligare sätt satsar rätt i framtiden. Är du störst på marknaden och har stora resurser kanske inte konkurrensen spelar någon roll. Men det är inte alla som störst. Med rätt sökoptimering tar du reda på svaren.

Vi ska idag titta lite mer på konkurrenter och se om de är starka eller inte.

Vi ska inte gå in så djupt på detta utan nu enbart göra en enklare variant men som räcker gott och väl för de allra flesta branscher.

Är de specialiserade?

Vid sökning på ”slipsar” var följande fem i topp

Slipskungen – Sida som enbart säljer slipsar
Neckwear – Specialiserad på slipsar m.m
Zalando – En av Sveriges största onlinebutiker gällande mode.
Slipsar.se – Domännamnet avslöjar vad de säljer
Tieroom – Ännu ett företag som har sin specialitet inom slipsar

Fyra av fem företag har en domän som helt och hållet (eller åtminstone extremt mycket) är inriktade på denna produkt. Det gör det svårare att gå förbi dem. Zalando står ut ur mängden men den som är lite insatt i SEO vet att Zalando jobbar hårt med detta och syns högt på många ord inom detta.

Hårt motstånd så pass långt.

Ett annat exempel är termosmugg. Bland de fem översta resultaten finns bland annat Clas Ohlsson och testföretaget Smartson. Företag som inte i första hand förknippas med denna produkt. Klart enklare alltså.

Har de grundlig Onpage?

Nästa steg är att titta på konkurrenterna gällande enkel grundlig onpage SEO.

I detta fall tittar vi på Slipsar.se. I och med att de har en sida som är helt inriktad på slipsar så blir de lite svårare att gå förbi. Men hur ser onpage ut?

I detta fall använder vi oss av ett plugin till Chrome som heter Seo Quake. Installera det om du inte har gjort det tidigare. Ett måste för SEO-arbete.

Genom detta plugin kan man på några sekunder få fram en massa info om den sida som besöks.

I detta fall visar sig nämligen följande på slipsar.se

1. De har en title som är 91 tecken. Ca 30 tecken för långt.
2. De har varken H1 eller H2 på första sidan
3.De har inte alt-attribut på bilderna
4. De har ingen landningstext
5. Sidan är inte insatt på svenska i källkoden
6. XML sitemap ej funnen

Vad exakt alla dessa saker betyder kan vi gå in på senare men det tyder på att de som äger sidan inte har brytt sig om SEO speciellt mycket då detta är grundläggande onpagesaker. Om de inte jobbar med SEO och du gör det – Vem vinner då?

Hur ser det ut offpage?

Dags att titta på hur länkprofilen ser ut till sidan.

I detta fall använder vi av oss majestic.com. Även detta verktyg kommer vi presentera tydligare framöver.
Men genom att skriva in slipsar.se i sökrutan och söka får vi fram följande:

– Sidan har 20 i Trust. Det betyder att Google ser sidan som att den har hög trovärdighet vilket absolut påverkat ranking.

– Sidan har 107 domäner som länkar till dem. Mycket starkt

– 10 domäner länkar med ordet slipsar vilket är ca 10%. Även här är det mycket bra.

Offpage ser det riktigt bra ut för Slipsar.se. Även om de föll lite på onpage så tar de igen det på offpage. Är det någon att kriga mot? Beror på resurser men någon lätt väg till toppen är det inte.

Exempel hålslagare:

Den som söker på hålslagare kommer få en träff från Clas Ohlson som första resultat.
Den sidan har än sämre Onpage än Slipsar.se. Dessutom har den sidan noll länkar till sig och därmed inte några ankartexter.

Att ta första platsen på hålslagare är alltså extremt mycket lättare än slipsar. Varför  – för att färre söker och därmed är det färre som  vill slåss om platserna i toppen alltså.

Tack Johannes Berg!

Med Miss Site sutebuilder har det aldrig varit roliga eller enklare att bygga upp din egna webbplats, det är gratis och tar 5 minuter.

Självklart blir din webbsida båda anpassad för datorn och mobila enheter. Du behöver varken kunna programmera eller designa.

Välj bara en av Miss Site snygga designmallar och kom igång.

Och du..det är Easy Fast and Free