Miss GroupMiss Site

Vilket sökord söker dina kunder på?

2015-07-30 — by admin0

main

Miss GroupMiss Site

Vilket sökord söker dina kunder på?

2015-07-30 — by admin0

Idag har vi en gästpost av Johannes Berg som förklarar vad dina besökare söker efter för sökord innan de till slut slår ner på din sajt. Johannes driver sajterna sökmarknadsföring.se och sökoptimering.se som har en massa intressanta artiklar inom ämnet.

Vilket sökord söker dina kunder på?

Varför ökar OLW med reklam inför schlagerfestivalen och fotbolls-VM medan klädbutikerna gör reklam för täckbyxor på vintern?

Svaret är uppenbart – de vet att produkterna efterfrågas.

Marknadsföring handlar om att möta upp med reklam utifrån att det finns efterfrågan. Att göra reklam för pinnglass på vintern är exempelvis inte någon bra idé. Ändå är det så många företag gör gällande SEO. Allt för många sätter igång att arbeta med att sökoptimera mot ett eller flera ord utan att först kollat av efterfrågan. De utgår från de ord de vill synas på istället för att föst göra en analys över läget och jobba vidare från detta.

Första steget inom sökmarknadsföring och sökoptimering är därför att ta reda på vad folk söker på för sökord. Detta sker enkelt via Adwords.

1. Skapa ett konto på Google

Att skapa ett konto på Google är både snabbt och enkelt. Genom att göra det får man tillgång till flera funktioner som är bra inom sökmotoroptimering. Detta då inte minst Analytics, Adwords och Google Search Console. De andra tjänsterna kommer vi att beskriva mer vid ett senare tillfälle. Nu ligger fokus på sökord analysen.

2. Öppna sökordsplaneraren
Gå till Adwords. Välj Verktyg-Sökordsplanerare-Få sökvolym för en lista med sökord…

I den ruta som nu kommer fram kan man skriva en mängd olika ord för att se hur många som sedan söker på dessa i genomsnitt per månad. Ett enkelt sätt är att först skriva alla sökord man vill undersöka i ett Excellblad. Då har man en tydlig översikt och kan även lägga dem i bokstavsordning med hjälp av sorteringsverktyget. Sedan kopieras kolumnen med sökorden och klistras in i rutan i Adwords.

3. Jämför
Klicka sedan på rutan ”Hämta sökvolym” längst ned.

4. Se resultat
Inom några sekunder presenteras de sökord som skrevs in och hur många som i genomsnitt söker på dessa. Den siffra som anges under ”Gen. Sökningar per månad” är ett genomsnitt utslaget över ett år. Detta är viktigt att komma ihåg då vissa produkter enbart söks under vissa säsonger.

Ordet jultomte söks det exempelvis på 2400 gånger per månad – i genomsnitt. Men av årets alla sökningar är det 22.500 som sker i december. November kommer tvåa med 7300 sökningar. Oktober trea med ca 2000 sökningar.

Hur många som söker de olika månaderna går att se i tabellen ovanför där resultat presenteras gällande genomsnittliga sökningar.

Varför är det då viktigt att se hur många som söker olika månader?

Orsaken är att det är betydligt bättre att ha en produkt som har 2000 sökningar varje månad med ganska lika många sökningar per månad än att enbart ha sökningarna i en eller två månader. Detta eftersom man kommer att få fler försäljningar per år om försäljningen inte är fokuserad på en månad. Dessutom tar man en större risk. Vad händer om Google får för sig att sänka webbplatsen i en månad – precis under december.

5. Gå vidare
Nästa steg bör vara att föra över de intressanta sökorden till Excel och fortsätta sökningarna. Kanske finns det ett eller fler ord som har väldigt många sökningar. Här bör man bryta ner och försöka hitta synonymer, longtails (ordkombinationer) eller varianter. Ett ord som har många sökningar har nämligen ofta relativt många sökningar på dess synonymer.

6. Spara men stanna inte
Genom denna analys får man tydligt fram vilka ord som kunderna söker på för att hitta produkterna på nätet. Det är första steget. Men bara för att efterfrågan är stor på ett ord så betyder det inte att man bör satsa på dem. Orsaken är att man även bör titta på motståndet. Att slåss mot de allra största på marknaden kan lätt bli att man stångar huvudet blodig mot en vägg. Att exempelvis försöka synas högt på smslån eller casino är dödsdömt för den som inte jobbat med SEO under mycket lång tid.

Skapa en egen hemsida, Easy Fast and Free på Miss Site